10. jubileuszowa edycja Narodowego Czytania

Date of publication: 02.09.2021
Średni czas czytania 2 minutes

4 września 2021 roku odbędzie się 10. jubileuszowa edycja Narodowego Czytania. Tegoroczna lektura to dramat Moralność pani Dulskiej, autorstwa Gabrieli Zapolskiej. Centralna uroczystość z udziałem Pary Prezydenckiej odbędzie się w godz. 12.00 - 15.00 w Ogrodzie Saskim w Warszawie.  Kancelarię Prezydenta w organizacji akcji od początku wspiera Narodowe Centrum Kultury.

Podczas wspólnego czytania Moralności Pani Dulskiej z udziałem Prezydenta Andrzeja Dudy i jego małżonki Agaty Kornhauser-Dudy na scenie w Ogrodzie Saskim wystąpią uznani artyści, a trzy znakomite aktorki wcielą się w postać tytułowej bohaterki. W każdym z trzech aktów poznamy inną odsłonę Anieli Dulskiej w interpretacji: Grażyny Barszczewskiej, Edyty Jungowskiej, Anny Dereszowskiej. Obok nich na scenie pojawią się:

Pan Dulski - Andrzej Pankowski

Zbyszko - Krzysztof Szczepaniak

Hesia - Joanna Pach

Mela - Angelika Kurowska

Juliasiewiczowa - Anna Cieślak

Lokatorka - Lucyna Malec

Hanka - Lidia Sadowa

Tadrachowa - Małgorzata Rożniatowska

O oprawę muzyczną wydarzenia zadba Stanisław Skoczyński - wybitny perkusista i nauczyciel pokoleń artystów, innowator w dziedzinie instrumentacji perkusyjnej, profesor Warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Autorką scenografii jest Anna Mioduszewska, a nad całością wydarzenia w Ogrodzie Saskim artystyczną pieczę sprawuje reżyser Janusz Kukuła, który rolę konferansjera powierzył, podobnie jak przed rokiem, dziennikarzowi radiowemu Marcinowi Kusemu.

Wydarzenie będzie na żywo transmitowane w Internecie: na oficjalnej stronie Prezydenta RP, na kanałach NCK oraz na portalu Polskiego Radia SA.

Pełna treść informacji prasowej znajduje się w załączniku.